Telefonnummer - Hur registreras telefonnummer?

<< Tillbaka till Ratsit A till Ö 

 

Hur registreras telefonnummer?

Telefonnummer samlas in till Ratsits Personsök av Ratsits redaktion från de olika operatörerna. Exempel på operatörer som finns i Sverige är Telia, 3, Telenor, Tele2. 

 

Varför saknas mitt telefonnummer?

Du kan begära hos operatören att du inte vill att ditt telefonnummer skall vara sökbart och då syns det varken hos katalogföretagen så som Hitta och Eniro och inte heller i Ratsits register. 

 

Läs mer om vilka regler som gäller på Post och Telestyrelsens hemsida

 

Anledningen till att det inte finns något telefonnummer registrerat på dig kan också vara att du endast har en företagstelefon och inget abonnemang som du står för och betalar själv. En företagstelefon är en telefon som din arbetsgivare betalar och där även arbetsgivaren står för abonnemanget. 

 

Var kan jag söka telefonnummer?

I Ratsits Personsök kan du söka fram telefonnummer och annan information om personer över 16 år. 

 

Telefonnumrets historia

Det är PTS (Post och Telestyrelsen) som ansvarar för telefoninummerplanen och fördelar nummer till de olika telefonoperatörerna. I Sverige delade man upp landet i 330 riktnummerområden under 1930-talet. Under 1958 gjordes en uppdatering av riktnumren och man gjorde om riktnummerområdena så att det blev 264 stycken. Man skapade riktnummer och riktnummerområden för att automatisera telefontrafiken och ersätta de manuella samtalen som beställdes via telefonist. De första automatiskt kopplade samtalen genomfördes redan 1924 i Stockholm. Under 1946 utökades den automatiska  telefontrafiken ytterligare men det dröjde ända till 1972 innan hela landets telefontrafik var automatiserat. 

 

Lär dig mer om