Stjärntecken

Mycket har hänt med världen och rymden sedan babylonierna skapade våra stjärntecken för 3 000 år sedan. Kalenderåret har förskjutits, vilket gör att planeterna inte står i exakt samma förhållande till varandra vid samma tidpunkt som för tusentals år sedan. I praktiken betyder det att en person som är född i vädurens tecken i verkligheten är född i fiskarnas tecken. Det är ungefär 24.000 år kvar tills stjärntecknen i horoskopet stämmer någorlunda igen. Nedan kan du se vilken stjärnbild solen faktiskt befinner sig i under olika delar av året i vår tid.

Anneli Tokfia Kristina Kåhl är Vattumannen men i verkligheten är hon Stenbock

Vattumannen Stenbocken
Namn Symbol Stjärnbild Årstid I horoskopet I verkligheten Element
Stenbocken (Capricornus) Stenbocken Stenbocken Vinter 22 dec - 20 jan 20 jan - 15 feb Jord
Vattumannen (Aquarius) Vattumannen Vattumannen Vinter 21 jan - 19 feb 16 feb - 10 mar Luft
Fiskarna (Pisces) Fiskarna Fiskarna Vinter 20 feb - 20 mar 11 mar - 17 apr Vatten
Väduren (Aries) Väduren Väduren Vår 21 mar - 20 apr 18 apr - 12 maj Eld
Oxen (Taurus) Oxen Oxen Vår 21 apr - 21 maj 13 maj - 20 jun Jord
Tvillingarna (Gemini) Tvillingarna Tvillingarna Vår 22 maj - 21 jun 21 jun - 19 jul Luft
Kräftan (Cancer) Kräftan Kräftan Sommar 22 jun - 22 jul 20 jul - 9 aug Vatten
Lejonet (Leo) Lejonet Lejonet Sommar 23 jul - 22 aug 10 aug - 15 sep Eld
Jungfrun (Virgo) Jungfrun Jungfrun Sommar 23 aug - 23 sep 16 sep - 29 okt Jord
Vågen (Libra) Vågen Vågen> Höst 24 sep - 23 okt 30 okt - 22 nov Luft
Skorpionen (Scorpius) Skorpionen Skorpionen Höst 23 okt - 22 nov 23 nov - 28 nov Vatten
Ormbäraren (Ophiuchus) Ormbäraren Ormbäraren Vinter 29 nov - 16 dec Element 
Skytten (Sagittarius) Skytten Skytten Vinter 23 nov - 22 dec 17 dec - 19 jan Eld

Ormbäraren är ett stjärntecken som har funnits från början men som man för länge sedan valt att plocka bort från traditionella horoskop, vi har dock valt att lägga med det i tabellen ovan.

Vad är ett stjärntecken?

När vi på jorden ser på solen från olika håll under årets lopp tycks den följa en bana över himlen, ekliptikan. För 3 000 år sedan delade Babylonierna in ekliptikan in i tolv lika stora delar, och varje del fick namn efter en stjärnbild som fanns där. Resultatet blev zodiaken, eller djurkretsen. Att en person föddes i tvillingarnas tecken innebar att födelsedagen inföll under tiden då tvillingarnas stjärnbild var bakom solen från vår sida sett, och alltså inte gick att se.

Ordet astrologi betyder läran om stjärnorna. Astrologin utgår från att människan förutom att påverkas av miljö och ärftliga faktorer även influeras av tillståndet solsystemet befann sig i vid tidpunkten för individens födsel så att det påverkar människans liv och personlighet. Solen rör sig långsamt genom de olika konstellationerna, och den plats solen befann sig på när du föddes är där du har ditt soltecken, eller stjärntecken som vi i dagligt tal kallar det. De olika tecknen delas upp i element som beskriver den inre naturen och temperamentet hos stjärntecknen.

Den moderna västerländska astrologin och dess horoskop utgår från Klaudios Ptolemaios bok Tetrabiblos från 100-talet e.Kr., där grunderna för den antika grekiska astrologin presenteras.

Från när gäller ändringen

Nu är det inte så att någon har ändrat det västerländska horoskopet utan det är fortfarande den ursprungliga datumindelningen som anses gälla. Så du kan vara lugn, är du född Oxe så är du en Oxe. Men är du mer intresserad av astrologi så går det att googla fram mycket information om stjärntecken. Bl.a. NASA har skrivit en del om datumförskjutningen som denna sidan handlar om.

Stenbocken

Styrka: Pliktkänsla, organisatör, ihärdig, tålmodig. Innersta behov: Styra och organisera. Svaghet: Negativa tankar, depression, opassande materialism.

Vattumannen

Styrka: Målmedveten, Intellektuellt framstående, kommunicerande, förmåga att förstå abstrakta koncept. Innersta behov: Att veta och att få kunskap. Svaghet: Kan lätt få en fix idé, rebellisk, kall.

Fiskarna

Styrka: Känslighet, mental styrka, osjälviskhet. Innersta behov: Spirituell uppfyllnad. Svaghet: Negativa humör, har ofta dåligt sällskap.

Väduren

Styrka: Fysiskt ork, självständighet, mod och ärlighet. Innersta behov: Att vara där saker och ting händer. Svaghet: Impulsiv, stressad, hårdför och med mycket aggressioner.

Oxen

Styrka: Lojal, uthållig, stabil och tålmodig. Innersta behov: Materiell bekvämlighet och komfort. Svaghet: Envis, överbeskyddande och materialist.

Tvillingarna

Styrka: Energisk, påhittig och anpassningsbar. Innersta behov: Frihet och intellektuell stimulans. Svaghet: Rastlöshet, ytlig och impulsiv.

Kräftan

Styrka: Emotionellt känslig, omhändertagande, orubblig. Innersta behov: Ett harmoniskt familjeliv. Svaghet: Överkänslig, negativt humör.

Lejonet

Styrka: Ledaregenskaper, självförtroende, generositet, kreativitet. Innersta behov: Salighet, att bli beundrad. Svaghet: Arrogans, flärd.

Jungfrun

Styrka: Analytisk förmåga och ett öga för detaljer. Innersta behov: Att vara till nytta och att vara produktiv. Svaghet: Överkritisk, vågar inte ta risker.

Vågen

Styrka: Diplomatisk, charm, taktfullhet, social elegans. Innersta behov: Kärlek, social harmoni. Svaghet: Går emot vad som är rätt för att bli socialt accepterade, obeslutsam.

Skorpionen

Styrka: Lojalitet, motivation, mod. Innersta behov: Att hela tiden förändra sig. Svaghet: Avundsjuka, fanatism, hämndlysten.

Ormbäraren

Sägs vara en person som söker efter visdom här i livet och du vill gärna bli en auktoritet. Du föredrar det storslagna och pråliga framför det jordnära och du är ofta anledningen till avundsjuka i din omgivning.

Skytten

Styrka: Ärlighet, generositet, visionär. Innersta behov: Att växa mentalt. Svaghet: Överoptimistisk, överdrivande, generös med andras pengar.

Källa: Huffington post, Nationalencyklopedin, Nasa med flera.