Ratsit firar 15 år

Ratsit firar 15 år

För 15 år sedan lanserade Anders Johansson webbplatsen ratsit.se och förändrade tillgången till kreditinformation för evigt. Tjänsten var en helt unik webbtjänst som gjorde det möjligt för Sveriges befolkning att snabbt och enkelt få tillgång till offentlig företags- och personinformation. Även allas inkomster och anmärkningsstatus visades utan att kopia till omfrågad skickades ut. Detta möjliggjordes genom att Ratsit skaffade sig utgivningsbevis likt radio, tv och tidningar vilket innebar att rätten till det fria ordet kunde tillämpas vilket satte Kreditupplysningslagen ur spel.

Den första personen registrerade sig klockan två på natten den 23 november 2006 och under de första timmarna var det ett tiotal personer som registrerade sig. Anders mailade på morgonen ut ett tips om tjänsten till några tidningar och på förmiddagen kom den första artikeln om Ratsit på idg.se.

Då tog det fart på medlemsregistreringarna. Under det första dygnet registrerades 27 000 användare och inom några dagar var den siffran uppe i otroliga 200 000 användare. Även Dagens Industri publicerade en artikel om Ratsit, vilken blev det årets mest lästa artikel. Då brakade Ratsits servrar ihop. Större kapacitet införskaffades men servrarna gick upp och ner i flera veckors tid p.g.a. det stora intresset bland användare och i media.

Det var en rolig och galen period den första tiden, säger Anders Johansson. Inte i mina vildaste drömmar kunde jag tro att det skulle bli en sådan succé. Anders Johansson

Den första tiden var intensiv och turbulent. Även om de flesta var positiva till att så enkelt få tillgång till offentlig information på nätet så fanns det även kritiker till hur privatinformationen visades. Invändningarna ledde till en lagändring som innebar att alla kreditupplysningsföretag inklusive Ratsit numera behöver skicka en kopia till en privatperson ifall någon tar en upplysning på honom eller henne på webben. Som ett motdrag lanserade då Anders Ratsitkatalogen för att ge ut löneinformation i bokform vilket inte kräver kopia till omfrågad. Ratsit har genom åren alltid varit nytänkande och var även först med att lansera ID-skyddet i Sverige år 2008. Men framför allt är det datakvaliteten som har stått i fokus där vi alltid har hittat vägar fram att kunna leverera den bästa uppdaterade person- och företagsinformationen samt smart funktionalitet där till.

Ratsitkatalogen Ratsitkatalogen är idag Ratsits storsäljare. Så här såg den ut när den lanserades 2007. Nu 14 år senare är den i fyrfärg och innehåller, förutom vad alla tjänar, även anmärkningar samt topplistor och statistik. Här är kan du läsa mer om Nya Ratsitkatalogen.

Från att ha varit en uppstickare i kreditupplysningsbranschen är nu Ratsit ett etablerat informationsföretag där webbtjänsten ratsit.se årligen används av 5,5 miljoner svenskar och ingen annan söktjänst på nätet har fler personer och företag i sina register. Ratsits affärsidé är att tillhandahålla den bäst uppdaterade person- och företagsinformationen i Sverige genom söktjänsten ratsit.se.

Ratsit 2007, storebror ser dig

En vanlig syn i Sverige 2007. Ratsit prydde Sveriges offentliga rum med utmanande budskap som "Storebror ser dig - Kolla storebror" och "Granska dom som granskar dig".